Cursusaanbod 2024-2025
Cursussen van AntrAciet zijn heel praktisch, maar wel gebaseerd op jarenlange ervaring en studie. Voor elke cursus geldt: als je vandaag de cursus volgt, kun je er morgen mee aan de slag. Zonder uitzondering krijg je niet alleen veel kennis en ideeën mee, maar ook boeiende en waardevolle materialen om op je eigen school mee aan de slag te gaan. Dit cursusaanbod is modulair. Je kunt precies die onderdelen kiezen waar je meer over wilt leren.
Mail of bel ons voor meer informatie, een offerte of het inplannen van een cursus.
1. Ga mee Op Ontdekkingsreis!
Op Ontdekkingsreis is ontwikkeld door AntrAciet. Op Ontdekkingsreis is de eerste integrale methode die extra uitdaging combineert met persoonlijke, leerstrategische en sociale competentieontwikkeling. Hoe werkt deze methode? Wat kun je ermee in je eigen schoolpraktijk? Tijdens één cursusbijeenkomst wordt het duidelijk en... aan het einde ga je op pad met heel veel praktische materialen die je direct in je eigen klas in kunt zetten.
2. Op Ontdekkingsreis in een combinatieklas
Door de modulaire opbouw kan Op Ontdekkingsreis op heel veel verschillende manieren ingezet worden. Er is geen ‘beste manier’ wat de methode betreft. Wel is er voor jouw school een ‘beste manier’. Ook binnen combiklassen is OO heel mooi in te zetten. Tijdens deze cursusbijeenkomst leggen we uit hoe. De dag daarna weet jij hoe je dit doen kan.
3. Op Ontdekkingsreis als SoVa-methode
Op Ontdekkingsreis is niet alleen een integrale methode voor begaafde leerlingen, maar ook een methode voor Sociale Vaardigheden voor de hele school. Hoewel sommige onderdelen bedoeld zijn voor begaafden, zijn andere juist op alle leerlingen gericht.
Tijdens deze cursusbijeenkomst bekijken we wat een SoVa-methode kenmerkt en wat er nodig is voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Vervolgens bekijken we hoe al die aspecten binnen Op Ontdekkingsreis zijn vormgegeven. Aan het einde van de cursus ga je terug naar school met heel veel ideeën en praktische lessen die je zó in de praktijk in kunt zetten.
4. planmatig begeleiden
Lesprogramma’s zijn gewoonlijk geschreven vanuit de vooronderstelling dat de leerlingen goed en gezond functioneren. Wanneer dat niet het geval is, is de leerkracht degene die de aanpassingen maakt of de leerling begeleidt of helpt. Er kan van alles zijn dat een kind belemmert: faalangst, moeite met concentreren, spanningen die het kind meedraagt, en nog veel meer. Natuurlijk wil jij als leerkracht je leerlingen helpen, ondersteunen of bijstaan. Maar hoe doe je dat? Zomaar op je gevoel? Tijdens deze cursusbijeenkomst bekijken we de piramide van basisbehoeften en halen daaruit een lijn om, daar waar nodig, planmatig te helpen of te motiveren. Tijdens de bijeenkomst krijg je diverse handige tools en ideeën aangereikt.
5. signaleren en anticiperen
Een klein deel van de (hoog-)begaafde leerlingen is direct als hoogbegaafd te herkennen. Dit zijn de leerlingen die voldoen aan de standaard-lijstjes met kenmerken: grote kennis, uitzonderlijke interesses, onverzadigbaar leergierig, heel wijs in het geven van antwoorden... Maar de meeste begaafden voldoen niet aan dit beeld. Hoe herken je ook déze begaafden? En hoe onderscheid je begaafden van leerlingen die wel wijs overkomen maar misschien toch niet zo begaafd zijn? En die je daardoor snel zou overvragen? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we welke varianten van begaafdheid er zijn en waar je ze aan kunt herkennen. Ook leren we een handige set quickscans gebruiken, die je aan het einde van de bijeenkomst meeneemt naar je eigen school.
6. begaafdheid in de onderbouw
Officieel spreken we in de onderbouw nog niet van (hoog-)begaafdheid, maar hooguit van een ontwikkelingsvoorsprong. De begaafde kleuter vraagt een andere aanpak en heeft andere begeleidingsbehoeften dan een ouder kind. Deze cursusbijeenkomst gaat specifiek in op de mogelijkheden om begaafde kleuters uit te dagen en te stimuleren. Hoe bied je een verrijkt aanbod voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong? Op welke manieren en via welke ingangen kun je ze optimaal uitdagen? Belangrijk, want juist in de onderbouw ontstaat de neiging die zich vanaf groep 3 of 4 laat zien als onderpresteren.
7. stevig in je schoenen
Voor veel kinderen is het opbouwen van gezonde assertiviteit en weerbaarheid geen vanzelfsprekende zaak. Vanuit onze kennis in het begeleiden van begaafden (waar dit thema vaak een grote rol speelt) kunnen we niet alleen precies aangeven op welke wijze een gezonde assertiviteit opgebouwd en de weerbaarheid vergroot kunnen worden, maar we hebben ook werkvormen en materialen ontwikkeld die jij kunt gebruiken om je leerlingen steviger in hun schoenen te laten staan.
8. executieve functies
In elke klas zit wel een leerling die de meest eenvoudige taken niet voor elkaar krijgt. Dan is het taalboek kwijt, dan zijn de gymspullen spoorloos...Hij of zij krijgt het maar niet voor elkaar om aan het werk te beginnen of is al heel snel weer afgeleid. Vaak heeft dit te maken met een achterstand in de ontwikkeling van de executieve functies: de basisvaardigheden die nodig zijn om taken te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan planning, geheugen, concentratie, flexibiliteit, impulsbeheersing en emotieregulatie. Al deze vaardigheden heeft het kind hard nodig om te kunnen voldoen aan de eisen die thuis en op school worden gesteld. Tijdens drie cursusbijeenkomsten leer je je leerlingen beter begrijpen en krijg je handvatten om hun executieve functies te verbeteren. De eerste bijeenkomst verkennen we het terrein van de executieve functies. De tweede bijeenkomst leer je op welke wijze(n) deze functies verbeterd kunnen worden en wat daarvoor nodig is. De derde bijeenkomst bekijken en bespreken we diverse werkvormen, instrumenten en materialen die je kunt inzetten om de executieve functies van je leerlingen te verbeteren. Doordat je al die kennis en materialen meeneemt naar je school, kun je er direct mee aan de slag.
9. ontwerpen van een rijke leeromgeving
Hoe maak je leren zo effectief mogelijk? Hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen zo veel mogelijk leren van een project of les? Daarvoor zijn twee elementen nodig:
• je moet de leerstof op een heldere, overzichtelijke en begrijpelijke manier aanbieden
• je moet die leerstof aantrekkelijk maken, bijvoorbeeld met speelse werkvormen of interessante verwerkingen
Bij de ontwikkeling van Op Ontdekkingsreis is voortdurend gebruik gemaakt van wetenschappelijke kennis en ‘best practice’ om deze elementen zo goed mogelijk in de lessen te verwerken. Maar dat kun jij ook: een rijke, stimulerende, uitdagende en leerzame leeromgeving creëren. Hoe je dit aanpakt, kun je leren! Tijdens deze cursus gaan we heel praktisch aan de slag: we zetten een project of korte lessenserie op, waarin we streven naar een optimaal leerresultaat voor de leerlingen door deze beide punten zo krachtig mogelijk erin te verwerken. Uiteraard geven we theoretische kaders, maar die worden direct praktisch ingezet.
10. leren leren en leerstrategieën
Leren moet je leren. En dat gaat niet altijd vanzelf. Bijvoorbeeld begaafde leerlingen ontwikkelen eigen leerstrategieën: ze ontwikkelen bijvoorbeeld eigen rekenstrategieën, die op enig moment niet blijken te voldoen. Of ze ontwikkelen hun geheugen niet maar ‘onthouden’ met behulp van ezelsbruggetjes of ingewikkelde gedachtensprongen. Vroeger of later loopt dit mis. Ouders vragen dan ook vaak aan de basisschool: “Leer mijn kind leren!”
Maar hoe pak je dat aan? Met die vraag zijn de makers van Op Ontdekkingsreis al jaren bezig. Ze hebben allerlei manieren ontwikkeld om leerlingen krachtige leerstrategieën bij te brengen. In deze cursus nemen we je mee in die zoektocht en delen we de beste en meest krachtige strategieën en werkvormen, zodat je die binnen je eigen school kunt toepassen.
AntrAciet
Franseweg 80
3921 DK Elst (U)
tel. 085-06 02 06 7
2024 AntrAciet©
expert op het terrein van hoogbegaafdheid